"Dijitalleşme," geleneksel iş süreçlerinin, bilgilerin, hizmetlerin veya ürünlerin dijital teknolojilerle dönüştürülerek uyumlaştırılmasıdır. Sektörlerin ve işyerlerinin daha verimli, esnek ve rekabetçi olmalarını sağlamak amacıyla bilgi teknolojilerinin kullanılma sürecini kapsar.
Dijitalleşme, kağıt tabanlı işlemlerin elektronik ortama taşınması, veri analitiği, bulut bilişim, yapay zeka, otomasyon, mobil teknolojiler ve internet üzerindeki etkileşimleri kapsar. Bu süreç, iş süreçlerinin hızlandırılması, maliyetlerin düşürülmesi, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi gibi bir dizi avantaj sunabilir. Dijitalleşme, organizasyonların rekabet avantajlarını artırmak ve değişen pazar koşullarına uyum sağlamak için stratejik bir yönelim olarak öne çıkabilir.
Bu aşamalar; işinizin ve işyerinizin varlığını dijital ortama taşımanın temel safhalarıdır.
Daha önce bunlardan bazılarını deneyimlemiş ya da halihazırda kullanmakta olabilirsiniz. Bu sıralamanın yapılması, belli bir düzen ve sistem içinde zamana yayılması; birçok deneyime göre sıralanmış gerekli görülen gelişim süreçlerine dikkat çekmek içindir.
Önerimiz, kullanmakta olduğunuz hizmetleri ve henüz kullanmadığınız servisleri farketmenizdir. Böylece işyeriniz dijitalleşme seyrinde atılması gereken adımları kavramanızdır.
İşinizin internet ortamındaki dijital varlığının ilk adımıdır.
En temel iletişim imkanlarını sağlar.
Asgari bir iletişim altyapısı mevcuttur.
Alan adınızla bulunma, e-mail alma-gönderme ve bir uç noktada da iletişim formu ile daha detaylı haberleşme olanağı sunar.
Özetle, alan adı, hosting ve e-mail hizmetleri, işletmelerin çevrimiçi varlıklarını güçlendirmelerini, iletişimlerini yönetmelerini ve profesyonel bir görünüm oluşturmalarını sağlar.
Bu hizmetlerin sağladığı avantajlar, işletmelerin rekabetçi bir pazarda öne çıkmasına yardımcı olur.
Bir logo veya amblem gibi sembole sahip olmanız İnternetteki varlığınıza daha tüzel bir hava katacaktır. Logolarda kullanılan şekil ve renkler sayısız kelimenin ve anlatımın yerine geçebilir. Uyumlu birkaç şekil veya figür ile yapacağını işin özünü kitlelere aktarabilmenize olanak sağlar.
Farklı özelliklere sahip SSL güvenlik sertifikalarından birini seçmeniz alan adınızın (www) altındaki sayfa veya siteyi ziyaret edenlere varlığınızın bir ölçüde kanıtı sayılır.
Basit e-mailden farklı olarak Kurumsal E-maile sahip olunması alma-gönderme işlemlerinin daha sağlıklı ve güvenli olmasına olanak tanır.
Bir web sayfası, şirketlerin ve bireylerin internet üzerinde varlık göstermelerine olanak sağlar ve geniş bir kitleye ulaşmalarını sağlar.
Bir web sitesi, müşteri hizmetlerini ve pazarlama faaliyetlerini çevrimiçi ortama taşıyarak şirketlerin gelirlerini artırmasına yardımcı olur.
Bir e-ticaret web sitesi, şirketlere ürünlerini ve hizmetlerini daha geniş bir kitleye sunma imkanı verir ve müşterilere kolay ve güvenli alışveriş deneyimi sunar.
Görsel Düzenleme, profesyonel bir görünüm sağlamak, görsel hataları düzeltmek veya marka kimliği ile uyumlu hale getirmek için kullanılır. Amaç; görsel kaliteyi artırmak, marka tutarlılığını sağlamak ve etkileyici görseller oluşturarak daha fazla ilgi çekmesini sağlamaktır.
Video Düzenlemenin yararlı marka mesajını güçlendirmek ve hedef kitleyi daha etkili bir şekilde etkilemek için kullanılır.
Sosyal medya platformları, pazarlama stratejilerini uygulamak, satışları artırmak ve müşteri ilişkilerini güçlendirmek için de kullanılabilir.
Anahtar Kelimeler (Keywords) ; internet sitenizde kullanacağınız doğru seçilmiş anlamlı anahtar kelimeler siteniz için çok kritik öneme sahip olduğundan dikkatle belirlenmeli ve seçilmelidir.
Web sitelerinin Google, Yandex, Bing vs arama motorlarına kayıt edilmesi önemlidir. Arama motorları sayfalarımızın linklerini, o linklere bağlı sayfalarınızı ve o sayfalarda bulunan yazılar gibi bilumum içerikleri zamanla taramaya başlar.
Google Analytics platformu, web sitenizin ziyaretçileri ve web sayfalarınızda gerçekleştirdikleri eylemler hakkında veri toplamaya ve sunmaya odaklanması açısından büyük ölçüde kullanıcı odaklıdır.
Google Search Console, özellikle dijital pazarlamacıların web sitelerinin organik arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiğini iyileştirmelerine yardımcı olmak için bilgi sağlaması açısından arama odaklı bir araçtır.
Web altyapınızın entegrasyonu; bir web sitesinin farklı sistemler, uygulamalar veya hizmetlerle entegre çalışmasını ifade eder.
Web Portalları, dijital varlığınız ne kadar çok farklı yerli-yabancı dijital ortamda bulunursa o kadar fayda sağlar.
Google, Bing vs Maps (Haritalar), arama sonuçlarında bir işyerinin link dışında daha dikkat çekici olarak etkileşimli harita görseli le bulunmasını sağlar. Ziyaretçiler tam konumunuzu görebilir ve adres tarifini kolayca alabilir. Bölgenizin olduğu alan içinde unvanınızla görülmenizi sağlar.
Google İşletme Profili, işletmenizin Google Arama ve Google Haritalarda daha fazla görünür olmasına ve kolay erişilebilir olmasına yardımcı olan bir araçtır.
Altyapı Güncelleme; web sayfaları, web siteleri ve e-ticaret siteleri için ufak değişimlerden başlayıp modifikasyona kadar uzanan bir dizi işlemleri kapsar.
Sosyal Medya Güncelleme İşyerinizin sahip olduğu resmi sosyal medya hesaplarının veya sayfalarının hem günün şartlarına hem de periyodik olarak içeriklerinin değiştirilmesidir.
Genel olarak olan "Dijitalleşme Aşamaları" nın temel başlıklarını incelediniz.
Bu aşamaların alt başlıklarını daha detaylı incelemeye başlayabiliriz..
Sıradan başlamak için 1.ADIM olan "Dijitalleşme" devam edelim.